Udržitelnost v bydlení - když věci mají hlubší smysl

Věci tvoří naše okolí, vyjadřují nás samotné, tvoří příběhy, mají symboliku. Ve všech výrobcích - stolech, židlích, polštářích i drobných dekoracích se snažíme najít něco hlubšího. Někdy to může být tvar produktu, někdy materiál, ze kterého je daný výrobek vytvořen, jindy podmínky za jakých je produkt vyroben. Není to úžasná představa, když víte, že je vaše skříň nebo police vyrobena ze dřeva, které tu již v nějaké formě existovalo desítky let? Nestál někdy na šuplíku vaší skříně psací stroj, na kterém se datlovaly telegramy pro rodinu v zámoří? Na šuplíku asi těžko. Ale dost možná byla některá z jeho částí před 40 lety stůl, na kterém ten psací stroj vážně stál.

Pro někoho může být ta představa poněkud děsivá. Proč používat kusy materiálu po někom jiném? Jakou kvalitu může daný materiál mít, když má za sebou tolik příběhů? Velkou! Je teprve v půlce své životnosti. Tak proč jej vyhazovat někam na sběrňák a místo toho těžit další dřevo, vyrobit z něho úplně novou levnou skříň, která vás do 10 let přestane bavit nebo se vám rozpadne. 

Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci

Jak jednoduché a ironické to je... Kvalitní věci s kvalitním designem vydrží celé dekády, možná celé generace. Porovnejme si kvalitní rustikální skříň z masivního dřeva, jejíž životnost se může vyšplhat k 60, možná 70 rokům. Vedle toho si srovnejme laciné nekvalitní skříně, které kvůli nízké kvalitě minimálně 4x za životnost rustikální skříně vyměníme.

Nejenže výroba nových laciných skříní spolyká mnohonásobně více materiálu, ale hlavně v průběhu 60 let vyjde mnohonásobně dráž! Než vůbec začneme zkoumat dopady na přírodu, uvědomme si první krok k udržitelnosti - zaměřit se na kvalitní věci, které vydrží

Vždycky je v tom něco víc

Ve chvíli, kdy jsme si jistí, že si na tvorbě daného kusu nábytku dal někdo záležet a je kvalitně zpracován, je na místě se začít zajímat o jeho původ. Kromě toho, že kusy recyklovaného materiálu v sobě ukrývají zajímavou historii, je potřeba vědět, za jakých podmínek byla daná komoda, stolek nebo křeslo vyrobeno. Za pojmem udržitelný nábytek se může skrývat pestrá škála věcí. My však při výběru udržitelného nábytku a bytových doplňků sledujeme dvě hlavní kritéria - dopad na přírodu, jakým způsobem byli ohodnoceni dělníci, kteří se na výrobě daného produktu podíleli a v jakých podmínkách pracují. 

Máme na to štempl

Vybrané produkty z naší nabídky obsahují certifikát FSC. Pokud výrobek přísná kritéria FSC splňuje, je tato informace uvedena v produktové kartě dané položky. Certifikát FSC je zárukou, že dřevo, které bylo použito pro výrobu, bylo vytěženo z post recyklace nebo z lesů s FSC certifikací, kde jsou dodrženy principy trvalé udržitelnosti. 

Hlavní misí FSC je podporovat environmentálně odpovědné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů celého světa.

Sázka na jistotu

V tomto ohledu se nám velmi osvědčila spolupráce se značkou Raw Materials. V naší nabídce najdete velmi širokou škálu jejich produktů. Křesla, skříně, police a věšáky, ale také udržitelná světla nebo květináče. Předností značky Raw Materials není jen kvalitní design, ale především ohled na lidi a na naší planetu. Pokud tedy hledáte komodu nebo stolek, který budou moci bez problému užívat ještě vaše vnoučata, projděte si vybrané kategorie a zvažte, zda by některý z pěkných kousků Raw Materials nebyl skvělou ozdobou i vašeho domova. Jedná se o investici, která se vám po mnoha dekádách několika násobně vrátí. 

A pokud si nejste stoprocentně jistí, jak produkty Raw Materials ve skutečnosti vypadají, stavte se v našem concept storu v Praze na Žižkově, Husitská 143/51, kde máme několik kusů nejen vystavených, ale pravidelně je sami užíváme. Třeba vás některé z nich uchvátí tak, že bez nich zkrátka neodejdete. :) 


Komentáře

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.