Jak si zařídit obývák v rustikálním stylu?

Obývací pokoj je srdcem každého domova, místo, kde trávíme většinu času s rodinou a přáteli. Rustikální styl nabízí útulnost, teplo a přirozený pocit, který může vašemu obývacímu pokoji dodat jedinečnou atmosféru. V tomto článku se podíváme na to, jak si zařídit obývák v rustikálním stylu a vytvořit si tak prostor, kde se budete cítit jako na venkově, a přitom budete v pohodlí domova.

rustikální obývák

Volba materiálů a barev

Základem rustikálního stylu jsou přírodní materiály a barvy. Převládají dřevo, kámen, železo a přírodní textilie jako len nebo vlna. Barvy by měly být neutrální a zemité: bílá, krémová, béžová, hnědá a šedá jsou ideální. Tyto barvy pomáhají vytvořit klidnou a uvolněnou atmosféru.

Nábytek

rustikální stolek

V rustikálním obýváku by neměl chybět masivní dřevěný nábytek. Můžete zvolit starožitné kusy nebo nábytek s patinou, který dodá místnosti na autenticitě. Důležité je, aby nábytek působil robustně a byl funkční. Velké, pohodlné sedací soupravy, dřevěné konferenční stolky a rustikální skříně jsou ideální.

Dekorace a doplňky

rustikální dekorace obýváku

Rustikální styl je o detailu a osobitosti. Využijte staré truhly jako stolky, ratanové koše na deky nebo polštáře, kovové svícny, keramické vázy a jiné vintage doplňky. Přidejte měkké textilie: vlněné deky, lněné povlaky na polštáře a těžké závěsy. Doplňte vše rostlinami v keramických nebo dřevěných květináčích pro přidání zeleně a života.

Osvětlení

V rustikálním obývacím pokoji je důležité vytvořit teplou a příjemnou atmosféru pomocí světla. Použijte stropní svítidla s teplým světlem, nástěnné lampy a stolní lampy s kovovými nebo dřevěnými prvky. Svíčky a krb, pokud jej máte, jsou také skvělými způsoby, jak přidat do místnosti další teplo, světlo a pohodlí.

Využití prostoru

V rustikálním obývacím pokoji je důležité myslet na funkčnost. Vyberte nábytek, který nabízí dostatek úložného prostoru, jako jsou skříně, poličky nebo multifunkční stolky. V případě menšího prostoru využijte chytrá řešení, jako jsou závěsné police nebo nábytek na míru, aby byl prostor maximálně využitý, aniž by působil přeplněně.

Přírodní prvky

Nezapomeňte začlenit do designu pravé přírodní prvky. To může zahrnovat dřevěné trámy na stropě, kamennou obkladovou stěnu, nebo si jednoduše nakupte pravé rostliny. Tyto prvky přidají autenticitu a přiblíží vás k přírodě.

Závěr

Rustikální styl v obývacím pokoji vytváří teplou, přátelskou a uvolněnou atmosféru. S využitím přírodních materiálů, teplých barev, robustního nábytku a osobitých doplňků můžete vytvořit prostor, který je nejen stylový, ale také pohodlný a přívětivý. Nezapomeňte, že rustikální styl je o jednoduchosti a přirozenosti, takže méně může být někdy více. S těmito tipy a nápady můžete snadno transformovat svůj obývací pokoj do útulného rustikálního útočiště.


Komentáře

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.